Barbecue weetjes
Eind september: de laatste lekkere dagen waarop we in een t-shirtje buiten rond de barbecue kunnen zitten. Het (zomerse) barbecueseizoen van 2020 zit erop en het is tijd om de balans op te maken. Het is altijd leuk om in kaart te brengen wanneer er werd gebarbecued, wat barbecueënd Nederland graag at en welke trends er deze zomer optraden. Deze feitjes en weetjes vind je in het barbecue-overzicht van 2019!
Dé BBQ-formule
De typische Nederlander heeft het vaak over het weer, zeker wanneer een barbecuefeestje gepland staat. Uit een onderzoek waarbij het barbecuegedrag van Nederland is gecombineerd met historische weerdata blijkt dat de barbecue voornamelijk wordt aangestoken onder de volgende voorwaarden:
- Een temperatuur van minstens 20℃
- Meer dan 50% kans op zon
- Minder dan 20% kans op regen
We kenden dit jaar een hete zomer. Genoeg dagen om de barbecue aan te steken zou je zeggen! Om precies te zijn voldeden deze zomer (van juni tot en met augustus) 38 dagen aan de voorwaarden voor ideaal barbecueweer. Dat is ruim een derde van alle zomerdagen! Niet slecht voor een land waar het weer voor veel mensen ergernis nummer één is.
Daarnaast hebben mensen een duidelijke voorkeur als het gaat om de maand waarin ze barbecueën. In juni wordt er namelijk aanzienlijk meer gebarbecued dan in de overige maanden, doordat in juli en augustus al veel mensen op vakantie zijn. Ze liggen dan aan het strand of zwembad of barbecueën op hun vakantiebestemming!
Wat eten we?
Veel mensen kloppen aan bij ons aan als ze met een grote groep willen barbecueën. Dat is logisch, aangezien de menu’s daar ook op afgesteld zijn. De menu’s zijn al vanaf 5 personen te bestellen, maar gemiddeld bestaan groepen die bij A-Z bestellen uit 18 mensen. Gemiddeld eten mensen op zo’n barbecue 4 à 5 stukken vlees per persoon. Dat is dus flink veel eten (en gezelligheid) dat daar geconsumeerd worden!
Tijdens een barbecue wordt kippen- en varkensvlees het meest gegeten, zo’n 80% van het vlees. Rundvlees is ook populair, maar omdat dit vaak duurder is, kiezen grote groepen dit minder vaak. Hetzelfde geldt voor vis. De barbecue menu’s van A-Z worden overigens gevarieerd samengesteld zodat er voor ieder wat wils is.
Vega en halalvlees stijgen in populariteit
Opvallend is dat we elk jaar weer een toename van vegetarische barbecuegerechten zien. Ook dit jaar werden er 15% meer vegetarische barbecue menu’s besteld dan het jaar ervoor. Nederland eet thuis steeds minder vlees en die trend trekt zich nu dus ook door naar de barbecue. De speklap wordt steeds vaker ingeruild voor een courgette en de kipspies voor een groentespies.
Deze zomer is ook het aantal bestellingen van halalvlees fors toegenomen! Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is er maar liefst 20% vaker halalvlees besteld. Deze trend is daarmee misschien nog wel groter dan de vegetarische trend.
Zomer voorbij? Geen probleem!
Gelukkig hoeft het geen zomer te zijn om te barbecueën. Ook in de herfst en de winter is het hartstikke lekker en gezellig om de barbecue aan te steken. De barbecue werkt tenslotte als een soort van heater, waardoor je toch lekker warm zit. Daarnaast worden er ook speciale winter- en herfstmenu’s samengesteld waardoor je nog steeds kan genieten van de barbecue, ook buiten het zomerseizoen!
Mocht je nou écht niet meer willen barbecueën na de zomer, dan kun je altijd nog naar binnen verhuizen. Kijk daarvoor ook eens op www.gourmetten.nl.