Barbecue wijsheden

Chef Robert: ”Barbecueën is een vak op zich. En hoewel sommige barbecueregeltjes ondertussen maatstaven zijn geworden, zijn ze niet allemaal juist. Ik ontkracht hieronder enkele barbecue 'wijsheden', die niet helemaal kloppen. Zo kom jij goed beslagen ten ijs op jouw allereerste zelf georganiseerde barbecuefeest. Succes!”

Mythe 1: Je kan de temperatuur van je barbecue meten door je hand erboven te houden

De temperatuur van je barbecue bepalen door je hand boven het vuur te houden? Nonsens! Iedereen reageert anders op hitte. Een bepaalde temperatuur kan voor jou dus warmer of kouder aanvoelen dan voor iemand anders. Om de temperatuur van je barbecue correct te meten, kun je beter een speciale barbecue thermometer gebruiken. Tip: gebruik een draadloze thermometer zodat je rustig aan tafel kunt zitten met je gasten.

Mythe 2: Zorg dat je rooster steeds ingeolied is

Je hoeft je rooster niet steeds in te oliën voordat je er een nieuw stukje vlees of vis op legt. Als je rooster schoon en heet genoeg is, hoef je zelfs helemaal geen olie te gebruiken. Het vlees zal een korstje krijgen en makkelijk los te maken zijn van de grill.

Mythe 3: Gebruik geen vorken, wel tangen

Geen barbecue tang in huis? Geen probleem! Je mag je vlees ook gewoon omdraaien met een vork. Hoewel wel eens gezegd wordt dat het sap uit het vlees zal stromen door de prikjes van de vork, valt dit al bij al heel goed mee. De gaatjes die de vork maakt zijn zo klein, dat het sap dat uit het vlees zal lekken verwaarloosbaar is.

Mythe 4: Rook geeft smaak aan je vlees

Door je vlees te roken, krijgt het inderdaad een extra smaakje. Maar dit geldt niet voor een stukje vlees dat slechts enkele minuten op je barbecue ligt. Pas wanneer je vlees 20 minuten op de barbecue ligt, kan het de rook beginnen te absorberen. Voor een optimaal effect kun je best een rookbox gebruiken. De beste rook? Niet de witte, wel de blauwe! Zorg ervoor dat er niet te veel ontstaat. Een vaag wolkje blauwe rook is wat je moet hebben.

Mythe 5: Marinades maken vlees zachter

Hoewel een marinade je vlees erg lekker kan maken, maakt het het niet zachter. Vlees bestaat namelijk voor 70-80% uit water. Daardoor is er niet veel ruimte om nog eens extra vloeistof of te nemen. Toch zijn er twee manieren om je marinade goed tot zijn recht te laten komen:

  • Snij je vlees in kleine stukjes voordat je het marineert. Want ook al trekt de marinade maar een paar millimeter in, is dat in een klein blokje best veel.
  • Injecteer je vlees met de marinade. Hierdoor kan de marinade zich beter verspreiden.

Enkele lekkere marinades:

  • Biermarinade
  • Saté marinade (Reeds gemarineerde bbq pakketten bezorgd aan huis kun je bestellen bij A-Z Barbecue Service)

Mythe 6: Breng je steak op kamertemperatuur voordat je hem grilt

Een steak op kamertemperatuur bakt niet beter dan ééntje die juist uit de koelkast komt. Die eerste zal trouwens ook veel meer bacteriën bevatten. Laat die steak dus maar mooi in de koelkast liggen!

Mythe 7: Door je vlees dicht te schroeien, blijft het sappiger

Je vlees eerst dichtschroeien zodat er geen sappen kunnen ontsnappen en je vlees mals blijft? Klink logisch, maar in de praktijk werkt het niet helemaal. De hitte zorgt er juist voor dat het water gaat verdampen en het vlees uitdroogt. Hoe warmer, hoe beter is dus zeker niet van toepassing. De gouden tip is om te variëren in hitte. Deel je barbecue op in 2 of 3 zones die verschillen in temperatuur. Begin te bakken op het warmste gedeelte en beëindig je bakproces op de laagste temperatuur.

Mythe 8: Het roze sap van steak is bloed

Hoewel de letterlijke vertaling voor saignant 'bloedend' is, is het roze sap dat uit je steak komt gewoon water met een kleurtje. Dit kleurtje wordt veroorzaakt door het eiwit myoglobine, dat zuurstof van de aderen naar de spieren transporteert. Het bevat een ijzeratoompje dat rood kleurt wanneer het in contact komt met zuurstof. Wanneer je je steak aansnijdt, en het vleesvocht dus in aanraking komt met zuurstof, wordt het rood. Geen bloed, wel smakelijk sap dus!

Mythe 9: Niet kijken!

Er is niets mis met het deksel van je barbecue even te openen om te zien of je vlees al klaar is. Volgens sommigen zou dit de baktijd verlengen, maar dat is dus een mythe. Het is waar dat de luchttemperatuur sterk afneemt wanneer je het deksel van de barbecue haalt, maar dit heeft maar een zeer kleine invloed op de temperatuur in het vlees. Het deksel even opheffen om je vlees om te draaien, te herpositioneren of gewoon om te checken of het al klaar is, is een beter idee dan niet te kijken en het te laten aanbakken!