Welke koolsoorten eet je in de herfst?

Welke koolsoorten eet je in de herfst?

Welke koolsoorten eet je in de herfst?

Hoe maak je een hartige avondmaaltijd?

Chef Dennis: Nu de dagen korter worden en de nachten kouder heb ik vaker zin in een hartige avondmaaltijd. Onderstaande koolsoorten zijn heerlijk van smaak en in een mum van tijd ‘ready to eat’. Ik mijn favoriete koolsoorten hieronder voor je op een rijtje gezet:

Favoriet koolsoorten in de herfst

Boerenkool

  • Eigenschappen: Boerenkool is een stevige bladgroente die goed bestand is tegen kou. De smaak wordt zelfs iets zoeter als hij een paar nachtjes vorst heeft gehad.
  • Gebruik: Je kunt boerenkool gebruiken in stamppot, maar hij is ook lekker geroosterd in de oven als chips of toegevoegd aan soepen.

Savooiekool (Groene Kool)

  • Eigenschappen: Savooiekool heeft een mooie groene, gekrulde structuur en een milde, zoete smaak. Het is een veelzijdige kool die goed past in herfstgerechten.
  • Gebruik: Hij is heerlijk in stoofschotels, gestoofd met spek, of in een stevige herfstsoep. Ook kun je savooiekool roerbakken of gebruiken als vulling voor koolrolletjes.

Rode Kool

  • Eigenschappen: Rode kool heeft een knapperige textuur en een zoete, aardse smaak. Het is een klassieke herfst- en wintergroente.
  • Gebruik: Meestal wordt rode kool gestoofd met appel en specerijen zoals kaneel en kruidnagel, wat een warme, zoete bijgerecht oplevert dat goed past bij wildgerechten en varkensvlees. Hij kan ook rauw gegeten worden in salades voor een frisse, knapperige bite.

Witte Kool

  • Eigenschappen: Witte kool is stevig en heeft een milde smaak. Het is een van de meest veelzijdige koolsoorten.
  • Gebruik: Deze kool wordt vaak gebruikt om zuurkool van te maken, wat een traditioneel bijgerecht is in de herfst. Daarnaast kun je hem fijnsnijden voor salades of

Spruitjes

  • Eigenschappen: Hoewel spruitjes technisch gezien geen "kool" zijn, behoren ze wel tot dezelfde familie. Ze hebben een licht bittere smaak die zoeter wordt als ze geroosterd worden.
  • Gebruik: Spruitjes zijn geweldig om te roosteren met een beetje olijfolie, zout, en peper. Je kunt ze ook sauteren met spek of toevoegen aan stoofschotels.

Chinese Kool

  • Eigenschappen: Chinese kool heeft een zachte, milde smaak en een knapperige structuur. Hij is lichter verteerbaar dan andere koolsoorten.
  • Gebruik: Deze kool is ideaal voor roerbakgerechten, of om rauw te gebruiken in salades en Aziatische gerechten zoals kimchi.

Dennis: “Bovenstaande koolsoorten zijn allemaal gemakkelijk verkrijgbaar in de herfst en passen goed bij de robuuste smaken en gerechten van het seizoen, zoals stoofpotten, ovenschotels, en geroosterde gerechten. Ze zijn bovendien voedzaam en bevatten veel vitamines die je helpen om gezond te blijven in de koudere maanden. Op onze A-Z menukaart staan ook vele koolsoorten. Óf in salades verwerkt óf in een stamppotje. Heb je veel eters over de vloer binnenkort? Ons herfst-assortiment biedt jou de helpende hand in de keuken. Neem maar snel een kijkje in onze online winkel. Misschien staat jouw favoriete koolgerecht er wel tussen!”

 

Heerlijk gourmetten doe je samen

Naar gourmetten.nl