Chefkok Robert: "Ik ben wederom verrast"

Op culinaire zakenreis naar Parijs

Parijs staat bekend als de stad van de liefde, als lichtstad, als modestad én als stad van de moderne kunst. Maar wist je dat er in Parijs zich ook de grootste internationale versmarkt van Europa bevindt? De week voor de carnaval ben ik samen met enkele A-Z collega’s afgereisd naar deze groothandel genaamd Rungis, gelegen nabij ‘Les Halles’ in het 1ste arrondissement van Parijs. Om culinaire  barbecue inspiratie op te doen uiteraard.

Rungis is voor een chefkok de hemel op aarde

We verbleven in een hotel nabij de markt. Met maar liefst 234 hectare aan marktoppervlakte was het maar goed dat we al om 02:00 uur de wekker hadden gezet. We zouden de tijd hard nodig hebben om alles gezien te krijgen. Deze eeuwenoude versmarkt begint namelijk al om 3:00 uur. Het meest verbazingwekkende was misschien wel de hoeveelheid aan mensen die al op de been was op zo een vroeg tijdstip van de dag. We waren, zoals ieder jaar weer, onder de indruk van de diversiteit en de kwaliteit van de tentoongestelde producten. Voor een chefkok als ik, is Rungis toch echt wel een klein stukje hemel op aarde voor mij. Je vindt hier werkelijk alles. Van kop tot staart, van knol tot tomaat. Én elk keukenapparaat dat je maar kunt bedenken, is hier te koop.

Ben jij  ook zo dol op unieke barbecuegerechten?

Na uren rondgeslenterd te hebben reden we tegen achten moe maar voldaan, huiswaarts. Mét een rugzak vol culinaire ideeën. Maar het meest memorabele blijft bij een bezoek aan Parijs toch wel de franse sfeer. Van de geur van vers bereid eten, die de aanblik van deze historische binnenstad alleen maar meer indrukwekkend maakt, tot de hippe bistro’s aan toe. Deze laatste genoemden zien er zo uitnodigend en gezellig uit dat het vrijwel onmogelijk is om niet toch nog snel kopje koffie met een échte ovenverse  Franse croissant te scoren alvorens huiswaarts te rijden. Thuis op de zaak begint voor mij echter het meest favoriete gedeelte van dit culinaire zakenreisje: Proberen de Rungis-ervaringen om te zetten in te gekke en unieke barbecuegerechten. Inspiratie genoeg opgedaan daar in ‘Les Halles’, dus dat gaat me zeker lukken. Au Revoir.