Picanha van de barbecue
Picanha van de barbecue
Hoe bereid je een groot stuk vlees op de barbecue?
Bij de meeste barbecue party’s maakt de doorsnee Nederlander gewoon simpele gerechten zoals worstjes, speklappen en spiesjes en misschien zelfs iets van vis. Natuurlijk is daar niks mis mee maar tegenwoordig is deze trend jwel een beetje aan het verschuiven.
Hoe bereid je Picanha op de barbecue?
Denk eens aan grote stukken vlees zoals een heerlijke Braziliaanse picanha. De Picanha heet in Nederland staartstuk en is een driehoekig stuk vlees van 1.300 tot ongeveer 1.500 gram met een duidelijke roomwitte vetlaag erboven op. Het vlees komt van de achterkant van de rug boven de staart. Vandaar staartstuk. In Brazilië is dit het meest gegeten stukje vlees, dus waarom eten wij het niet meer? Dit stukje vlees vind je ook in de supermarkt maar dan wel in plakjes bij de vleeswaren. Beter bekend als rosbief. We eten steeds meer Picanha van de barbecue in Nederland en het is een heerlijk stuk wat alleen zout en versgemalen peper nodig heeft. Leg het indirect (op een stuk aluminiumfolie) op de barbecue bij een lagere temperatuur en wacht tot de juiste kerntemperatuur en laat het daarna nog even rusten en je kunt genieten door de gasten een stukje vlees af te laten snijden. Bereiding ongeveer een uur dus in de tussentijd kun je lekker kletsen en een of meer biertjes nuttigen.
Cheers!