Spruitjes op de barbecue

Spruitjes op de barbecue

Spruitjes op de barbecue

Herfstgroente

Dennis: Eindelijk herfst...lekker kool eten in alle vormen en maten. Wat ik lekker vind? Spruitjes grillen op de barbecue is een geweldige manier om ze een heerlijke, geroosterde smaak te geven met een licht rokerige toets. Dit voegt echt iets extra's toe aan deze herfstgroente. Hier is een stap-voor-stap handleiding om perfect gegrilde spruitjes op de barbecue te maken:

Wat je nodig hebt:

  • 500 gram spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: knoflookpoeder, gerookt paprikapoeder, of balsamicoazijn voor extra smaak

Voorbereiding:

*Spruitjes schoonmaken: Snijd de harde onderkant van de spruitjes af en verwijder eventueel losse of beschadigde buitenblaadjes. Snijd ze vervolgens doormidden, zodat ze makkelijker garen.

*Kruiden en marineren: Doe de gehalveerde spruitjes in een grote kom en voeg de olijfolie, zout, peper en eventuele extra kruiden toe. Meng alles goed door elkaar, zodat de spruitjes gelijkmatig bedekt zijn met de olie en kruiden.

Spruitjes bereiden op de BBQ

  • Verwarm de barbecue voor: Zorg dat de barbecue goed heet is. Je kunt de spruitjes het beste grillen op een matig hete barbecue, rond de 180-200°C.
  • Gebruik een grillmandje: Het is handig om een grillmandje of een geperforeerde bakplaat te gebruiken, zodat de spruitjes niet door het rooster vallen. Als je geen mandje hebt, kun je ook stevige aluminiumfolie gebruiken en hier gaatjes in prikken voor een beter grillresultaat.
  • Plaats de spruitjes in het mandje: Verdeel de spruitjes in een enkele laag in het grillmandje of op de aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatig garen en mooi geroosterd worden.
  • Grillen: Plaats het grillmandje op de barbecue en sluit het deksel. Grill de spruitjes ongeveer 10-15 minuten, waarbij je ze om de paar minuten omschudt of met een tang omdraait. Zo worden ze mooi bruin en knapperig aan de buitenkant, maar blijven ze zacht van binnen.

*Tips voor extra smaak:

  • Balsamico-afwerking: Sprenkel vlak voor het serveren wat balsamicoazijn over de gegrilde spruitjes voor een licht zoetzure smaak.
  • Spek toevoegen: Je kunt ook blokjes spek of pancetta meeroosteren met de spruitjes voor een extra hartige smaak.
  • Kaas: Strooi vlak voor het serveren wat Parmezaanse kaas of feta over de warme spruitjes.

Dennis: "Gegrilde spruitjes zijn een heerlijk bijgerecht bij allerlei soorten vlees en vis van de barbecue, of ze kunnen zelfs dienen als een hoofdgerecht voor vegetariërs als je ze combineert met andere gegrilde groenten. Door het grillen krijgen de spruitjes een heerlijke, licht gekarameliseerde smaak die veel mensen zelfs lekkerder vinden dan de gekookte versie. Ik ben er dol op. En jij?"

 

Heerlijk gourmetten doe je samen

Naar gourmetten.nl