Wat smaakt lekker bij varkenshaas van de barbecue?

Als ex-slager heb ik mijn eigen favoriete stukje vlees en dat is toch wel de Varkenshaas Medaillon van de barbecue. Makkelijk te bereiden en goed te combineren met friet, rijst, aardappeltjes en allerlei soorten groentes zoals sperziebonen, spruitjes of rode kool. Te serveren in elk seizoen maar het allerlekkerste vind ik deze toch als die bereid is op de barbecue.

Wat is een varkenshaas (medaillon)?

Varkenshaas is de meest malse spier van het varken, deze bevindt zich in de rug van het varken en wordt beschouwd als het meest luxe stukje vlees. Medaillons zijn kleine plakken van een centimeter of 3 gesneden van de varkenshaas.

Waar komt het woord varkenshaas vanaf?

Ik heb me als jonge slagersknecht vaak afgevraagd waar de naam varkenshaas vandaan komt. Niemand van mijn collega’s destijds wist hier een antwoord op. Dus tijdens het samenstellen van deze blog dacht ik bij mezelf: ‘Jack, nú het antwoord opzoeken op Google, anders komt het er niet meer van.' Zo gezegd zo gedaan: Over de herkomst van het woord varkenshaas zijn volgens Google meerdere theorieën. De meest aannemelijke is dat het haasje het enige vlees is aan een varken, dat van achteren naar voren gevliesd moet worden. Dit zou verband houden met een echte haas die bij bereiding ook van achter naar voren wordt ontveld.

Hoe bereid je een varkenshaas op de barbecue?

Hoe ik thuis een varkenshaasje bereid? Op de barbecue natuurlijk. Zowel in de zomer als in de winter. Het hele jaar door gewoon lekker buiten kokkerellen, vind ik het leukst. Hieronder staan mijn bereidingstips waarmee je goed beslagen ten ijs zult komen en een mals stukje varkensvlees op tafel zet:

*Marineer het vlees en laat dit voor minimaal 2 uur intrekken. (Of bestel het  Deluxe Barbecue Menu Hierin vind je met liefde en zorg door onze chefkoks klaargemaakte varkenshaas-medaillons, voor op de barbecue)

*Bak de medaillons zo'n 8 minuten en keer om de 2 á 3 minuten om.

*Laat de medaillons na het bakken zo’n 5 tot 10 minuten rusten.

* Serveer het vlees 

Wanneer is varkenshaas gaar?

Bij een kerntemperatuur van 63/64 graden Celsius is jouw varkenshaas mooi rosé. De kerntemperatuur van je stukje vlees kun je meten doormiddel van een kernthermometer.

Hoe rosé mag varkenshaas zijn?

Het is erg belangrijk om varkensvlees goed te verhitten, zodat bacteriën worden gedood. Vlees uit één stuk van een varken, zoals varkenshaas, kan rosé gegeten worden, omdat de meeste bacteriën altijd aan de buitenkant van het vlees zitten.

Welke wijn bij past bij varkenshaas?

Rode wijn sluit het beste aan bij rood vlees en witte wijn bij wit vlees. Varkenshaas zit er precies tussen in (afhankelijk van garing en voorkeur). Eet je je varkenshaas, net als ik, het liefst rosé? Kies dan voor een ronde, fruitige rode wijn zoals Pinot Noir of Cabernet Sauvignon. Wit vlees? Kies dan voor een witte wijn zoals Chardonnay of Pinot Grigio.